Фахівець з приготування кави: підберемо назву посади

903
За Класифікатором професій фахівець з приготування кави — готувач кави. Проте при виборі назви посади для «Фахівця з приготування кави» може бути використана також професійна назва роботи Бариста

Національним класифікатором України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» (затверджений наказом Держспоживстандарту України від 28.07.2010 № 327; далі — КП) передбачені, зокрема, такі професійні назви робіт як Готувач напоїв (код КП 5123)» та Бариста (код КП 5123), які можуть бути використані при визначенні назви посади «фахівця з приготування кави».

Так, «Готувач напоїв» (кваліфікаційна характеристика вміщена у Випуску 65 «Торгівля та громадське харчування» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженому наказом Міністерства зовнішніх економічних зв’язків і торгівлі України від 31.11.1999 № 918) може бути 3-го і 4 розряду.

Готувач напоїв 3 розряду:

  • готує за встановленими рецептурами та технологією обмежений асортимент чаю, кави, какао;
  • обсмажує, підсушує, розмелює кавові зерна;
  • розливає готові напої на порції;
  • реалізує виготовлені напої, цукор, бутерброди, кондитерські вироби, морозиво, лимонад, джеми, мед, варення, повидло та інші продукти до чаю чи кави. Отримує продукти та зберігає їх з урахуванням вимог режиму і термінів зберігання;
  • перевіряє стан ваговимірювальних приладів, які використовуються. Забезпечує належний санітарний стан робочого місця, технологічного обладнання, інвентарю, посуду.

Готувач напоїв 4 розряду:

  • готує за встановленими рецептурами та технологією широкий асортимент напоїв: каву по-варшавськи, по-східному, з лікером, коньяком, лимоном, з вершками, глясе тощо, какао, шоколадні, різні національні напої;
  • складає суміші з різних сортів кави;
  • підбирає посуд для подавання напоїв, бутербродів, кондитерських виробів, морозива.

При доборі назви посади для «Фахівця з приготування кави» може бути використана також професійна назва роботи Бариста (код КП 5123) (кваліфікаційна характеристика поки що не розроблена, але як довідковий, методичний матеріал при складанні робочої інструкції може бути використана кваліфікаційна характеристика готувача напоїв).



Ваша персональна добірка.

    Підписка на найактуальніші статті

    Підпишіться на розсилку, аби не пропустити жодної важливої та цікавої статті. Це БЕЗПЛАТНО. Ми триматимемо вас у курсі всіх кадрових подій!

    Освітні заходи

    Освітні заходи

    Перевірте знання та здобудьте нові

    Взяти участь

    Інтернет-магазин

    Самое выгодное предложение

    Скористайтеся найвигіднішими пропозиціями щодо передплати і станьте нашим читачем просто зараз

    Живе спілкування з редакцією


    Розсилка





    © Кадровик-01, 2017. Усі права захищено
    Повне або часткове копіювання будь-яких матеріалів сайту, цитування, публікація їх анотованих оглядів допускаються лише з письмового дозволу редакції сайту

    Свідоцтво про державну реєстрацію
    КВ 18746-7546 ПР від 02.03.2012

    
    • Ми в соцмережах
    Позбудьтеся цього надокучливо вікна раз і назавжди!

    Файл доступний лише для зареєстрованих користувачів!

    Витратіть на РЕЄСТРАЦІЮ лише 57 секунд і СКАЧУЙТЕ шпаргалки кадровика, форми, зразки та бланки кадрових документів.



    У мене є пароль
    нагадати
    Пароль надіслано на пошту
    Ввести
    Я тут вперше
    І отримати доступ на сайт Знадобиться лише хвилина!
    Введіть ел. пошту або логін
    Неправильний логін або пароль
    Неправильний пароль
    Введіть пароль
    Що? Вже йдете? І не дочитаєте?



    Щоб повернутися до статті, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЯ НА ПОРТАЛІ. Це займе не більше 1 хв — натомість надалі читатимете ще більше статей, запитаннь та відповідей.

    У мене є пароль
    нагадати
    Пароль надіслано на пошту
    Ввести
    Я тут вперше
    І не відволікайтеся!
    Введіть ел. пошту або логін
    Неправильний логін або пароль
    Неправильний пароль
    Введіть пароль
    ×

    Чекаю вас на безплатному вебінарі 2 серпня
    Перевірки роботодавців 2017: новий порядок