Підсобний робітник у Класифікаторі професій

19 лютого 2020
18649
Середній бал: 5 із 5
експерт з трудових відносин

У трудових книжках часто-густо натрапляємо на запис: Прийнятий різноробочим. Є варіації зі спробами «адаптувати» під українську мову: Прийнятий різноробом. Утім, у Класифікаторі професій ані різнороба, ані різноробочого немає.

Класифікатор професій ДК 003:2010 затверджений наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 № 327 (КП), містить професійну назву роботи «Підсобний робітник» з кодом 9322. Професія належить до розділу 9 «Найпростіші професії» КП. Клас — 93 «Найпростіші професії у видобувних галузях, будівництві, промисловості та на транспорті», підклас Найпростіші професії в промисловості (інші, крім складальних, ручні роботи)».

Пошук по Класифікатору професій онлайн ➤

Чим має займатися підсобний робітник?

Кваліфікаційну характеристику для підсобного робітника вміщено у Випуску 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності» ДКХП (наказ Мінпраці від 29.12.2004 № 336).

Так, підсобний робітник може:

  • виконувати підсобні та допоміжні роботи на виробничих дільницях та будівельних майданчиках, складах, базах, коморах тощо;
  • виконувати вантаження, вивантаження, переміщення вручну та на візках (вагонетках) і укладання вантажів різних видів: рулонні матеріали, паркет у пачках, ящики, бочки, картон, папір, фанеру, пиломатеріали тощо, сипкі непиловидні матеріали (пісок, щебінь, гравій, шлак, вугілля, сміття, деревна тирса, металева стружка та інші відходи виробництва), скло, пляшки, пляшки з рідиною, вогненебезпечні та отруйні речовини тощо, пиловидні матеріали (розсипний цемент, мелене вапно, гіпс тощо);
  • перевозити усі вантажі на візках, а також на підводах і санях із кінною тягою;
  • підкочувати колісні пари до верстатів для обточування і візків рухомого складу до локомотивів та вагонів;
  • очищати території, дороги, під’їзні шляхи;
  • прибирати цехи, будівельні майданчики та санітарно-побутові приміщення;
  • мити підлогу, вікна, тару, посуд, деталі та вироби.

Підсобний робітник повинен знати:

  • норми та правила вантаження і транспортування вантажів;
  • способи вантаження, вивантаження, переміщення та укладання вантажів, які потребують обережності; будову тари та способи закріплення вантажів, що перевозяться;
  • порядок оформлення приймально-здавальних і супровідних документів;
  • порядок сортування вантажів.

    Кваліфікаційні вимоги до підсобного робітника 

    Щоб працювати за цією професією достатньо загальної середньої освіти. Варіант — початкова загальна освіта та професійна підготовка на виробництві. Вимог до стажу роботи ДКХП не висуває.

    Градації розрядів за цією професією нині немає. Їх скасували у 2003 році.

    Застосування професії та аналоги в інших сферах

    «Підсобний робітник» — це назва професії, яку застосовують переважно у промисловості. В інших сферах КП передбачає низку професій з подібними функціями.

    Добираючи назву для «підсобного працівника», подивіться, чи не містить КП професійну назву роботи з підсобними функціями саме для Вашої сфери діяльності.

    Підсобний робітник у Класифікаторі професійКадровики запитують, як визначити, чи можна професію застосувати у сфері діяльності підприємства

    Наприклад, Агро(еко)садиби можуть використовувати професійну назву роботи «Робітник з надання послуг у сфері сільського туризму» з кодом КП 9132.

    У підкласі КП 9132 «Підсобні робітники та прибиральники в конторах, готелях та інших установах» також вміщені базові професійні назви робіт з кодом 9132: Кухонний робітник, Мийник посуду.

    Завдання кухонного робітника та мийника посуду визначені Випуском 65 «Торгівля та громадське харчування» ДКХП.

    Кухонний робітник

    Мийник посуду

    • доставка готової продукції до місця роздачі або до експедиції;
    • встановлення на підноси столових приборів, хліба, тарілок з холодними закусками, стаканів з напоями тощо;
    • вмикання електричних газових котлів, шаф, кип’ятильників тощо;
    • збирання харчових залишків
    • миття столового та кухонного посуду;
    • приготування мийних розчинів;
    • доставка чистого посуду, приборів до столів;
    • прибирання приміщення мийки та утримання його у належному санітарному стані тощо

    Кваліфікаційні вимоги до обох професій однакові та передбачають: базову або початкову загальну середню освіту та індивідуальне чи курсове навчання на виробництві.

    Увага! Деякі підприємства у сфері громадського харчування вводять до штатних розписів помічників кухаря. Така назва не узгоджуватиметься з КП. Коректний варіант – Кухонний робітник (або Мийник посуду – залежно від того, чим займатиметься «помічник»).

    У сфері торгівлі та послуг є підклас 916 «Збирачі сміття та подібні до них чорнороби», а у підкласі 9161 «Збирачі сміття» КП є базова професійна назва роботи з кодом 9161 «Робітник з благоустрою». Можливі завдання згідно з Випуском 1 ДКХП:

    • видаляти нечистоти та тверді осади з вигрібних ям і каналізаційних колодязів вручну за допомогою черпака;
    • приймати асенізаційні машини та обози на зливній станції (пункті) і наглядати за зливанням;
    • приймати машини зі снігом на сніговому звалищі і сніготопці з визначенням місця для розвантаження снігу;
    • знешкоджувати міські тверді гнильні відходи на звалищі шляхом покривання їх ізолюючим шаром землі;
    • створювати умови, які забезпечують загибель хвороботворних мікробів і перешкоджають розмножуванню мух;
    • обмежувати можливості доступу гризунів до відходів і усуває неприємні запахи;
    • спалювати трупи тварин і сміття;
    • відкривати і закривати кришки каналізаційних колодязів та вигрібних ям;
    • дезінфікувати вигрібні ями, звалища та приміщення зливних станцій (пунктів);
    • контролювати і вести облік кількості доставленого снігу або рідких нечистот;
    • оформляти дорожні документи.

    Що має знати робітник з благоустрою:

    • санітарні правила з прибирання нечистот, улаштування та експлуатації звалищ і сніготопок;
    • порядок дезінфекції вигрібних ям та звалищ;
    • методи знешкодження твердих відходів;
    • правила ветеринарно-санітарного нагляду за знищенням трупів тварин;
    • порядок оформлення дорожніх документів;
    • правила протипожежного захисту.

    Вимог до стажу роботи для робітника з благоустрою не висувається.


    Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"
    logo